ALAPMŰVELETI MATEMATIKAVERSENY

2016.07.03. 13:58 | nincs kapcsolódó kép | nincs kapcsolódó dokumentum
Ez a cikk több mint egy éve került fel a honlapra. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
ORSZÁGOS DÖNTŐ MARCALIBAN - a Marcali napló hasábjain

Május 14-én, szombaton Marcaliba érkeztek az ország minden részéről a legtehetségesebb matematikus diákok. Megtelt a Mikszáth iskola. Az ország 114 versenyzőjéért szurkolt mintegy 200 kísérő szülő, családtag és felkészítő tanár.

A versenyt mind a diákok, mind a tanárok örömmel látogatják. Az Alapműveleti Matematikaverseny® az ország második legnépszerűbb matematikaversenye a 4-8. évfolyamban. 2001 óta minden évben Somogy megyében a legvonzóbb matematikaverseny volt.

Sok tanuló szereti megmérni tudását olyan matematikai ismeretekből, amelyek a mindennapi élet problémáinak megoldásában, számításokban, mértékváltásokban jelentkeznek. A feladatsorok készítésének alapja a 4-8. osztályos matematika tananyag.

Sokan nem is tudják, hogy ez a verseny „marcali termék”. 1996-ban alkották meg a Mikszáth iskola matematika tanárai és tanítói. Azóta is évről évre megrendezzük az egész országban a megyei és az országos fordulót. Ezért 2004-ben a matematika munkaközösség Marcali Város Alkotói Díjat kapott.

Csak a verseny napján 20 felnőtt és 15 diák segített a fogadásban. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a város vezetői és a verseny támogatói adták át a díjakat a legjobbaknak. A gimnázium kollégiuma már előtte nap délután megtelt a távolról érkezőkkel. A vendégek fogadásában kiemelkedő szerepe volt Bereczk Balázs alpolgármesternek. Az ünneplő tanulók és felnőttek ebédjét a GYÉK biztosította az iskola éttermében. A Mézes Mackó süteményeit sem hagyták ki a vendégek.

A feladatsorok fejlesztése a mikszáthos matematikatanárok egész éves teendője. A feladatlapokat a kezdetek óta nagy gonddal szerkeszti és sokszorosítja a Domonkos Nyomda. A díjazottak oklevelei is egyediek, mert Király Csilla csak erre az alkalomra készíti ezeket. Az eseményeket fényképezi Vágó Zoltán és közzéteszi a Marcali Portálon. Az első helyezettek serlegeit a Dóra Barkács üzlet biztosítja évről évre. A könyvjutalmakhoz jelentősen hozzájárul a marcali OTP vezetője, Hosszú András. A város önkormányzata pedig jelentős pályázati támogatást nyújt a költségekhez évről évre.

A verseny szervezése az internet segítségével zajlik, hiszen 4-500 iskola nevezi tanulóit. A versenynek önálló honlapja van, és saját adminisztrációs program segíti az évi 5000 nevező tanuló adatainak áttekintését és feldolgozását, ami Ledniczki Tamás programozói munkája.

2016-ban öt kollégánk kapott különleges emlékérmet: Brunner István, Hováth Lajosné Rádics Márta, Enhofferné Vörös Mária, Fuisz Jánosné, Gaál Tiborné, akik ugyan nyugdíjasok, de már 21 éve mindig velünk vannak a verseny rendezésekor. Az érmet Balogh Rita grafikus készítette.

Zsiborás József

amv-marcali.hu